Ankarolina-bandet brast plötsligt - ankaret förlorades!

Vi hade gått en sjömil ut från stranden och låg och badade. Det var ingen vind och sjön låg nästan blank. Vi hade likväl ankrat upp på svaj, med vårt 10 kg original Bruce ankare på tillräckligt långt ankarolinaband från fören. Frid och fröjd. Efter ett tag kom ett svall långt bortifrån, mycket måttligt. Båten gungade lite.
Plötsligt upptäckte vi att vi draggade. Vi blev förbluffade (ankaret brukar hålla i värsta oväder). Konstigt nog låg vi nu med aktern mot den svaga vinden, och ankarbandet syntes längs skrovsidan och in mot propellern. Vi draggade inte, vi drev.

Vi började försiktigt dra hem ankarbandet, man vill ju inte ha det i propellern. Men det gick otroligt lätt, tyvärr, och upp kom ett "tomt" band. Vi hade förlorat ankaret, kättingen och tillhörande schacklar!

Bandet hade brustit enbart för det måttliga svallet, som bara hade fått båten att gunga till. Bandet hade gått av vid själva öglan mot ankarsidan, medan den dubbla öglesömmen satt kvar. Tänk om detta hänt i hårt väder när vi varit beroende av att ankaret höll!


Bara 10% kvar av hållfastheten
I nr 7/2005 av På kryss varnas för gamla ankarband. SXKs båttekniska nämnd har testat ett brustet ankarband och funnit att dess hållfasthet sjunkit till bara 10% av begynnelsevärdet, orsakat av UV-strålningen i svenskt dagsljus. Innerst på bobinen hade hållfastheten gått ned till 44% av ursprungsvärdet. Det verkar som vi har råkat ut för samma situation. För ett par säsonger sedan hade vi kapat de yttersta varven på bandet och sytt ny ögla, för säkerhets skull. Sömmen höll, men bandet brast i alla fall.

Vi hade läst artikeln i På kryss och undrat om det verkligen kunde vara så illa? Vi borde nog byta hela bandet. Men det blev inte av i våras.. Nu fick vi i stället jaga fast ny ankarutrustning, vilket visade sig besvärligt mitt i semesterperioden.


Multiplait i stället för ankarband
Eftersom SXKS rekommendation är att byta ankarband efter 5 säsonger, ville vi inte ha sådant längre. Men vi vill gärna ha kvar det bekväma sättet att lägga ut ankaret, som Ankarolina-systemet medför. Det blev en 50 meter Multiplait-lina istället, dvs 8-slagen 14 mm nylonlina som inte kinkar, och som innehåller betydligt mer material än band. Att byta upp sig till Multiplait kostade bara totalt 92:- mer än att köpa ett nytt Ankarolinaband. Men så fick vi förstås köpa en rulle att veva upp lina och kätting på, i stället för Ankarolina-hjulet.


Ankare och kätting i rostfritt
Vi ville fortsätta med Bruceankare, men fick inte tag i något originalankare. Tillverkningen skulle ha upphört, men det tror vi inte riktigt på. Det blev en 10 kg Bruce-kopia i rostfritt stål och 1½ meter rostfri halvlänks kätting, 8 mm länktjocklek. Ankaret kostade 1690:- mot 1990:- för ett galvat Bruce originalankare (augusti 2006). Vi är nöjda med lösningen och anser att vi bytt upp oss.


Replinespolen Atlantic säljs av firma Seaside, Långsjövägen 11, 184 91 Åkersberga. Tel. 08-756 52 06.

Kolla på www.seaside.nu.
Produkten heter replinespole och finns för 50 m lina i tjocklek 14, 16 och 20 mm. Diametern på rullen är hela tiden densamma, men navet är bredare vid grövre lina.


Ett gott råd:
Vi köpte 50 m 14 mm multiplait lina av nylon (billigast hos Hjertmans, 990:- nr 6384-14). En närstående person visade att det är svårt att rymma 50 m 14 mm lina på Atlantic-rullen avsedd för just 14 mm.
Vi valde istället 16 mm rulle. Där får nu lätt 50 mm multiplait lina plats och därtill 1½ meter rostfri halvlänks kätting.
Eftersom vi har sytt en huv mot UV (tät markisväv) har 16 mm rullen den stora fördelen att ingen del av linan visas utanför huven i inrullat skick, eftersom även kättingen rullas in, (utom kättingen den lilla sträckan bort till ankaret, som sitter intill.)
Priset på 1st 16 mm Atlantic var 1.990:- inkl moms samt inkl företagspaket till dörren. Rulle utan frakt och moms =1432:- (priser augusti 2006).


En "UV-huv" syddes strax av tjock, tät, grön
markisväv. Den hålls på plats av 2 tryckknappar.

 

Själva öglan i änden på bandet var borta, men öglans sömmar satt kvar.


Fortsätta med Ankarolina eller övergå till multiplait ankartross?


Atlantic replinespole. Har kraftigt centrumfäste för pulpit, kan monteras på vågrätt eller lodrätt rör.


Nya ankaret: 10kg rostfri Bruce-kopia med 1½ m halvlänks 8mm rostfri kätting.


Rulle — Lina — Kätting — Ankare, klart montage.


P H Kongstad, Parant nr 2Åter till förteckningen över olika artiklar

Åter till startsidan