Provat: 12 volts dammsugare

Det behövs inte lång tid ombord innan behovet av viss städning står besvärande klart. Till sjöss lever vi livet på en mycket liten golvyta, där smulor och annat oönskat samlas.
Men vi har också många andra ställen under däck, där t.ex. smulor samlas. Särkilt besvärligt är vinkelräta hörn, t.ex. nere i spislådan.
Alla har ju också erfarenhet av "skitrännan" som täcks av sittbrunnsdurken, där grus och smulor alltid tycks ha samlats, varje gång man lyfter upp durken.

Dammsugare ombord - kan det vara något?
Vi köpte en behändig 12 volts dammsugare. Den heter Autovac VC1200 Wet & Dry, och kostar 149:- (Biltema nr 36-2640, november 2003). Förutom att den suger bra är den lätt att handskas med och har en generöst lång sladd, 4 meter!
Två munstycken medföljer, ett i full bredd för mattor etc., och ett smalt för krokar och svåråtkomliga hörn.
Dammsugaren är till större delen gjord i genomskinlig plast, så att man kan se hur den fylls och när den behöver tömmas. Ett permanent finfilter (som kan rengöras) ser till att inte blåsa ut småpartiklar med luftströmmen.

Provresultat
Sugkraften är tillräcklig för vanligt skräp, smulor, hårstrån etc, som samlas på mattor, bord, dynor etc. Stora smuljakten underlättas väsentligt av smalmunstycket, som verkar kunna komma åt överallt.

Suga vatten!
Dammsugaren kan även suga upp vätskor. Vi prövade med lite vatten i vasken. Jodå, det for snabbt in i apparaten - men man får vara kvick att stänga av innan den blir överfull. Det skall påpekas att det är inte mycket vätska man kan suga upp - någon deciliter - eftersom nivån inte får bli så hög att vätskan sugs in i motorn.

Dammsugaren verkar bra, den har skött sig väl i sommar, och den är en av de billigaste på marknaden. Rekommenderas!

P H Kongstad

 
Så här ser dammsugaren ut.


I spislådan finns flera hörn där smulor kan samlas.


Rännan under durken


Det röda strecket visar vätskeytan inne i dammsugaren.


Åter till förteckningen över olika artiklar

Åter till startsidan