Fallet åkte ur masten,- vad gör man?

Det här är en artikel om när man har båten på land och drar fallen ur masten för att tvätta, underhålla eller byta dem.
Masten ligger på sina bockar. Man fäster ett långt snöre i fallets fria ände, så att snöret följer med inuti masten när man drar ur fallet. Snöret säkras sedan i båda ändar utanpå masten.
När man skall ha dit fallet igen gör man på motsatt sätt och med snörets hjälp drar man fallet genom masten.
Det är välbekant för alla.
Vad gör man om snöret brister? Ännu värre: om snöret enbart är fäst i fallet när man drar ur det ur masten kan det hända att snöret råkar följa med ett gott stycke in i masten innan man upptäcker olyckan. Det står strax klart att man inte kan få tag i snöret någon meter in i masten eller mer.
Då har man inte längre något att dra i fallet med senare. Man står där och undrar hur man någonsin skall få in fallet i masten igen.
Har man ännu ett fall kvar i masten kan man ju pröva att fästa hjälpsnöret vid detta och se om man kan fira så mycket i fallet att snöret kommer igenom masten. Oftast kommer man då in över fel trissa och likadant i andra änden.
Dock finns det ett enkelt trick, som verkar vara ett aprilskämt. Men det fungerar!

Skaffa en magnet!
Det visar sig att med en stark magnet, som man för längs masten, kan man släpa med ett litet järnföremål hela vägen invändigt.
Järnföremålet kan vara en vanlig enkel plan bricka av järn (inte rostfritt!), t.ex. till 8 mm skruvar.
I brickan fäster man en tunn lina, ungefär som en grov sytråd. Men det går inte med en vanlig liten kylskåpsmagnet.
Det finns små men starka magneter som klarar jobbet. De kallas Neodym-magneter, och har man satt fast ett papper på kylskåpsdörren med en sådan får man ta i ordentligt för att få loss magneten.
Neodym-magneter finns t.ex. hos Clas Ohlson. Det räcker med deras minsta (19 mm diameter, best.nr 21-2811, pris 19:- katalog 2004). Köp inte en större, förklaring kommer nedan.


Man knyter fast en stark tråd i brickan. Stark sytråd typ björntråd eller liknande går bra, dock inte vanlig bomullstråd.


Man får vara två
En person måste stå vid mastens toppände och se till att det hela tiden finns lös tråd att mata in i masten.
Först sticker den ene personen in brickan med sin tråd i mastens toppände. Lägg brickan på en liten flat pinne och stick in den i masten och håll upp brickan mot "taket" i masten.
Den andre söker omkring med magneten på mastens ovansida för att finna brickan. Magneten glider lätt mot mastytan ända tills den hittat brickan, då känner man att den sugit fast brickan.
Nu blir en man trådmatare och en blir magnet-förare.
Sakta fart!
För nu magneten sakta hela vägen mot mastfoten. 2-3 centimeter i sekunden för att inte riskera tappa brickan. Mastens insida är inte lika slätputsad som utsidan.


Beslagen
Man kan styra brickan inte bara längs masten utan också gå åt sidan. Det utnyttjar man när man skall igenom spridarbeslaget. Välj en av de två "portarna". Här ser man anledningen till att inte ha för stor magnet, som inte går att föra igenom.

Framme vid mastfoten
Det tar inte många minuter att ha nått helt fram till mastfoten. Här släpper som regel magneten, men man kan kika in och se brickan inuti masten. Med en ståltråd, vars ände böjts till en liten krok, fiskar man upp brickan och drar ut den med sin tråd vid rätt trissa. Ser man inte genast brickan, fångas den på nytt med magneten, nu på mastens undersida, och rörs i sidled tills man får syn på den.

Det lyckades!
När man väl fått ut tråden kan man använda den till att försiktigt dra i fallet. Vill man känna sig säker drar man först i en lite grövre lina, och sedan fallet, så att man inte rycker sönder den tunna linan.
Problemet med det urdragna fallet är löst!


P H Kongstad


 
Neodym magnet, storlek jämförd med 1-krona


Stark, tunn tråd med bricka


Gott om lös tråd att mata in


Magneten förs sakta längs mastens ovansida


Magneten passerar genom spridarbeslaget


Brickan fiskas upp med en ståltråd


Färdigt!!!

Åter till förteckningen över olika artiklar

Åter till startsidan