Bekämpa kondens!

Soliga dagar kan man se många båtägare hänga ut dynor, sängkläder och madrasser på tork. Sover man 2 vuxna i Parantens förpik kan man råka ut för fukt i dynor, på väggar och på förluckan. En vuxen person i vila andas ut 5-10 liter fuktig luft per minut, och avger därtil fuktighet i form av naturlig svettning.
Flera olika motåtgärder behövs. Fukt i dynor och madrasser som ligger på den kallare plasten i förpiken, kan bilda kodens här.
Vår medlem Rino Dehlin med Parant nr 199 "Golddigger" beskriver hur man med ett lämpligt distansmaterial kan minska kondenseringen.

Distansmaterial
Det rör sig om att finna ett passande distansmaterial som går att skära till och lägga ut på förpikens durk. Sådana material finns i flera utföranden, färger och mönster
I Bauhaus-kedjan säljs några varianter av märket Bergo Flooring. Det rör sig om stela plattor i polypropen, som är genombrutna i olika mönster. Plattorna ger ett isolerande luftskikt mellan dynor och durk.
Man kan välja på tjockleken 10,1 mm typ XL ( 7 plattor 377,2 x 377,2 mm, pris 159:- m²) eller typ Unique (samma pris, olika mönster).
Vill man ha tjockare distans finns samma typ av plattor i 17 mm tjocklek med namnet Ringo (400x590 mm, pris 100:- för 6 plattor).
Plattorna kan skäras till och fästas samman med snäppen och kan passas in i alla former på golvyta.

Gör en mall
Rino skriver: "Det var kvinnan i båten, Margareta, som kom på hur man borde göra.
Först gjorde vi en mall av förpikens golvyta med hjälp av en gammal tapetrulle. Mallen lade vi på golvet hemma, fäste ihop plattorna ovanpå, märkte ut hur de skulle sågas till med sticksåg, så att de passade enligt mallen. Efter sågning var det bara att lägga plattorna på samma sätt i båten.
Vi satte också dit rörskålar runt kanter som sidoskydd. För att inte plattorna skulle skava mot durken lade vi ett mattskydd under dem.
Det gick åt 2 m² och hela arbetet tog totalt 2 timmar.

Resultatet
Vid första natten upplevde vi att dynorna blev lite varmare att ligga på, d.v.s. vi hade uppnått en isoleringseffekt."

Andra åtgärder
Det kan också bli kondens på väggar och tak, kanske framförallt på förluckans insida. De flesta försöker väl sova med förluckan på glänt, men vid regnväder kan man bli oväntat blöt! Några medlemmar har satt in extra Elektroluxventil i själva förluckan eller bredvid luckan, för att ständigt kunna ventilera förpiken, även när man lämnar båten. Se exempel på detta bland våra tekniska artiklar under Inredning, Ombyggnader, : Parant nr 88 "Loreley". och även artikeln "Ventilator i förpiken".

 

Vi valde detta mönstret och en grå färg på distansmaterialet.


Rörskålar sattes längs kanterna som skydd.Margareta Andersson och Rino Dehlin,
Parant nr 119 "Golddigger"


Åter till förteckningen över olika artiklar

Åter till startsidan