Parant nr 88, Loreley
 
Vi gled in i Bovallstrands hamn, mitt i allt båtfolkets semester. Hamnen var välfylld av norrmän och en del svenskar, men likväl fann vi en plats. Genast föll dock ögonen på en annan Parant, som visade sig vara nr 88, Loreley. Denna Parant är ovanligt välutrustad och i ett alldeles excellent skick, så det blev nödvändigt att göra det här reportaget:


Här låg hon, och strax blev vi inbjudna att komma ombord.
Lägg märke till på bilden till höger den lilla Ankarolinan på pulpit - så praktiskt att alltid ha förförtöjning snabbt till hands!
Förpikens lucka har en egen ventilator, och bommen hålls i läge med en rodkick.
Akterifrån lägger man märke till en stadig badplattform med nedfällbar stege och dusch!


I sittbrunnen ser man strax rattstyrningen som har en Autohelm Sportpilot. Det är en synnerligen bekväm lösning: Man styr som vanligt, lägger in rätt kurs, trycker på knappen AUTO, och autopiloten övertar styrningen! Inget med att lyfta på eller av en konventionell autopilot på rorkulten, där man ofta spärrar ena aktersittplatsen.
Till vänster bakom ratten sitter ett Interphase Probe ekolod som ser framåt! Probe kan visa botten framåt i en kon som är 12° i bredd och upp till 90° framöver. Även om hanteringen av framåtseendet kräver viss övning var Ulf Karlsson nöjd med funktionen.
Förutom ett ekolod som ser framåt finns även ett "vanligt" ekolod, märke Focus, som ser rakt nedåt och visar djup, distanslogg och vattentemperatur. Instrumentet ses nere i vänstar hörnet på bilden ovan. Givarna till båda ekoloden sitter monterade precis framför kölen.


Luckan över nedgången till ruffen är utbytt mot en rökfärgad plexiskiva, som möjliggör sikt framåt i uppfällt läge.
Den rätt mörka delen vid trappan ned är nu betydligt ljusare tack vara ljusinsläppet genom plexiskivan.


Under främre soffan finns en effektiv kylbox,som lätt dras ut i mittgången när man vill komma åt innehållet. Strömförbrukningen är låg - boxen kan ständigt vara igång utan att kräva extra motorkörning.


En blick ut över aktern ned på badplattformen.


Även om det här reportaget inte förmått visa alla finesser, som "Loreley" försetts med, avslutade vi detta trevliga besök med stort tack till det trevliga värdparet för att vi fick titta in!
P H Kongstad
Loreley har hydraulisk styrning i stället för den gamla wirestyrningen. Inget glapp!
Bredvid ses roderlägesgivaren.


Den här manöverpanelen finns under bordet på främre soffan. Den sköter om att
mat och dryck håller sig frisk och kall.


I boxen ryms det mesta av vad som för stunden behöver vara kallt.


Infällt i aktern finns en dusch, som lätt kan dras ut av den som står på plattformen. Duschen är kopplad till dricksvattenförrådet på 160 liter (underst i förpiken).

Åter till förteckningen över olika artiklar

Åter till startsidan